Zajímavosti o jmelí

Jmelí

Zajímavosti o jmelí

Když v zimě opadá ze stromů listí, můžete jmelí vidět už z dálky. V korunách stromů vytváří velké zelené kulovité trsy. Přírodní i pozlacené jmelí se také stalo oblíbenou vánoční dekorací.
Prozradíme vám, jak tato rostlina roste a jaké zázračné vlastnosti jsou jmelí připisovány.
Jmelí je poloparazitická rostlina, neumí získat vodu a v ní rozpuštěné minerály, a tak saje tyto látky ze stromu. Jmelí strom hodně oslabuje, napadené větve pomalu osychají a začínají se lámat. Dříve se kuličky jmelí používaly k chytání ptáků. Uplatnění měly také v léčitelství a věřilo se, že nosí štěstí, zdraví a lásku. Jmelí by mělo být darované.

 

Poloparazitická rostlina

Jmelí je stálezelená keřovitá rostlina, rozšířená po celé Evropě. Roste pouze na jiných stromech, nelze jej pěstovat samostatně. Jedná se o poloparazita, což znamená, že z hostitelského stromu nečerpá živiny, ale využívá jej pouze k příjmu vody a minerálních látek.

V posledních letech se však setkáváme s enormním rozšířením jmelí ve volné přírodě, což může způsobit značné problémy. Jmelí přemnožené v korunách pravidelně neošetřovaných stromů je totiž může výrazně poškodit a způsobit i jejich uschnutí.

Jmelí je téměř nezničitelné. Usychá až se svým hostitelem, a tudíž např. na cedrech dosahuje stáří i čtyři sta let.


Při šíření jmelí pomáhají ptáci

Jmelí se samovolně nerozrůstá, rozšiřují jej ptáci. Po nenápadném kvetení nese jmelí velké množství malých bílých bobulí, které v zimě slouží jako potrava pro ptactvo.

Dužina bobulí je velmi lepkavá a plody se tak zachycují na zobácích ptáků. Ti si pak zobáky očišťují o větve stromů a tím pomáhají k šíření semen rostliny. K dalšímu šíření dochází i prostřednictvím ptačího trusu, jelikož semena jmelí ptáci nestráví.

Druhy jmelí v Česku

Na celém světe existuje přibližně 70-100 druhů jmelí, v Česku jsou nejvíce rozšířeny tři druhy. Jejich název je odvozen od hostitelského stromu ‒ jedná se o jmelí jedlové, jmelí borovicové a jmelí listnáčové (topol, lípa, jabloň) neboli jmelí pravé.
Jmelí pravé roste pouze na listnatých stromech ideálně s tvrdým dřevem a často svým rozmnožením ohrožuje stromy v ovocných sadech.
 

Léčivá síla jmelí

 Někteří možná znají jmelí z komiksů o Asterixovi a Obelixovi ‒ právě jmelí je totiž součástí kouzelného lektvaru, díky kterému tito galští hrdinové získávali svou sílu. Málokdo však ví, že se nejedná jen o pohádkovou fikci.

Germáni a Keltové skutečně považovali jmelí za rostlinu se zázračnými vlastnostmi. Druidové sklízeli jmelí speciálním zlatým srpem, a proto se jeho větvičky dodnes pozlacují. O jmelí se traduje legenda , že bylo stromem, z jehož dřeva byl zhotoven kříž, na němž ukřižovali Ježíše. Krista. Strom pak seschl hanbou do malých keříků, které zahrnují lidi kolem sebe dobrem. A svým parazitujícím životem, kdy zčásti žije ze živin stromů. symbolizuje život věřících, kteří jsou zčásti živi z Kristova těla.

I v dnešní době se jmelí využívá v přírodním léčitelství. Slouží ke snižování krevního tlaku, arterioskleróze, podporuje rozšiřování cév, používané je i jako doplněk při léčbě onkologicky nemocných pacientů. Konzumaci jmelí však doporučujeme zkonzultovat s odborníky, při nesprávném použití může být jedovaté.

Jmelí symbol Vánoc

tvička jmelí se stala oblíbenou součástí vánoční výzdoby. Často se zavěšuje na strop nebo nad rám dveří a má prý do domu přinést štěstí.

Věděli jste, že jmelí nosí štěstí, jen když je darované? Darujete-li někomu o Vánocích svazek jmelí, přinese mu to radost, lásku a ochranu před nemocemi. Domů mu tak přineste štěstí, odvahu a lásku. Čím více bílých bobulek na větvičce je, tím větší štěstí nás prý čeká.

Barva jmelí

Jmelí přebírá určité vlastnosti podle stromu, na kterém roste. Přirozená barva jmelí je žlutozelená. Je to dáno tím kolik živin dostane od stromu na kterém parazituje. Vlivem mrazu také změní barvu, začne být tmavě zelené až černé.

Jmelí které si koupíte může být bez barevného ošetření (přírodní) nebo v obarvené (zlaté, stříbrné a měděné) barvě. V současné době se můžete setkat s netradičním obarvením (modrá, fialová, bílá, třpytivé flitry). Můžete použít k dekoraci.

Tradiční barvy jmelí co znamenají? Zelené je na zdraví, zlaté pro peníze, stříbrné pro lásku.