Jaký druh vánočního stromku si vybrat?

Jaký druh vánočního stromku si vybrat?

Pokud chcete, aby vám vánoční stromeček vydržel co nejdéle, vsadit byste měli na živou borovici. Právě tento druh má nejdelší trvanlivost. O něco kratší vydrží pěkná živá jedlička a nejrychleji vám uschne smrk.

Dle dlouhodobých zkušeností prodejců jsou již několik let nejžádanějším druhem kavkazské jedle, které se k nám nejčastěji dovážejí z dánských plantáží. Stromky z těchto zdrojů vyrůstají bez chemického ošetření a jsou produktem ekologického pěstování.

Borovice černá nebo lesní

Nesnášíte-li opadající jehličnany, zvolte si borovici.
Borovice je velmi oblíbený stromek, který vydrží zelený velmi dlouho a jeho elegantní dlouhé jehličí po celém obvodu větve, také hned tak neopadá. Kvůli své širší koruně nicméně vyžaduje více prostoru. Větve jsou spíš řidší a směřující nahoru. Má typickou pryskyřicovou vůni.
Negativem je, že její jehličí je dost ostré, proto se hůře zdobí. při vhodných podmínkách vydrží i do Velikonoc.

Naše borovice pochází výhradně z české plantáže a jsou 6-7 let staré.

 

Smrk pichlavý

Smrk pichlavý (Picea pungens) známý i jako smrk stříbrný, díky stříbřitě šedému až modrozelenému zabarvení jehlic, které jsou tuhé a pichlavé. Dosahují délky 3 cm a rostou po celé délce i obvodu výhonů. Smrk pichlavý má kompaktnější vzrůst. Je velmi dekorativní, jehlice neopadávají a dlouho si uchovává svěží vzhled. Zcela jistě tedy bude zdobit Váš obývák přes celé svátky.

Naše smrky pochází výhradně z české plantáže a jsou 7-13 let staré.

Smrk ztepilý

Stále oblíbenou odrůdou je smrk, zejména pro svou výhodnou cenu a poměrně husté větve. Vydává klasickou čerstvou vánoční vůni. Má též krásný pyramidový tvar a poměrně husté větve. Problémem je, že tento stromek dlouho v interiérech nevydrží, začne mu opadávat jehličí. Stále je však dobrou volbou v případě, že ho plánujete umístit do chladnějších místností, do předzahrádky nebo do interiéru na kratší dobu – pokud ho postavíte den před Štědrým dnem, určitě vám vydrží celé svátky, důležité je, aby nebyl u tepelného zdroje a abyste ho koupili čerstvý.

Naše smrky pochází výhradně z české plantáže a jsou 9-10 let staré.

 

Jedle:

Velmi populárním vánočním stromkem je jedle. Má plný tvar, lesklou zelenou barvu. Je ideální volbou, pokud chcete svůj stromek postavit dříve před Štědrým dnem. Nemusíte se obávat, že týden po ozdobení bude vypadat špatně.

Jedle balzámová

Ploché tmavě zelené jehlice 1,5-3cm dlouhé se světlými pruhy na rubu, vonípo balzámové silici, odtud dostala jedle svůj název.
Zajímavostí je, že jedle balzámová je nejoblíbenějším vánočním stromem v Kanadě a USA.

Naše jedle pochází výhradně z české plantáže a jsou 10-14 roků staré.

 

Jedle kavkazská

Jedle jsou jedním z nejoblíbenějších vánočních stromků, zejména pro tože jsou pravidelné a dlouho vydrží krásné i v teplých místnostech. husté, vodorovně odstávající větve a úzce kuželovitou korunu. Její sytě zelené jehlice jsou velice husté, dvouřadě rozložené o délce 2-3cm. Při rozemnutí voní jehlice výrazně po ovoci. Je velmi dekorativní a neopadává, v domácnosti vydrží i měsíc.

Naše jedle pochází z dánských plantáží a jsou 10-15 let staré.

 
Jaký stromek vybrat, aby vydržel co nejdéle?

Při výběru stromku se zaměřujeme nejenom na estetická hlediska, tj. aby měl rovnoměrně rostlé všechny větve, ale stromek musí být také zdravý a neponičený, například vlivem nešetrného zacházení při transportu.

Bez ohledu na druh, kterému dáte přednost, důsledně prohlédněte celý stromek. Nejdůležitější je, aby neměl žádnou suchou, hnědou jehličku, jehličí by mělo být svěže zelené, lesklé a zdravé. Můžete provést test, že rukama přejdete po pár větvičkách. Když z nich žádné jehličí neopadá, máte ten správný strom.

U živého vánočního stromku je důležité zvážit nejen to, jak vypadá, ale také to, kde bude stát. Do obýváku s teplotou kolem 24 °C je tradiční smrk ztepilý holý nesmysl. Sice moc hezky voní, ale v přetopených bytech rychle ztrácí jehličí. Kdo si bez smrku Vánoce neumí představit, ať raději sáhne po pichlavém, v teple neopadá. Stále oblíbenější je jedle kavkazská, ale i borovice černá nebo lesní.

Ani ten nejlevnější vánoční stromeček není tak levný, abyste ho hned po příchodu domů zničili. To by se mohlo snadno stát, když ho hned dáte do vytopené místnosti. Takový teplotní šok většinou dopadne tak, že velmi rychle opadá a vám zbyde na Vánoce jen koště.

 
Nákup správné velikosti vánočního stromku

Je zcela normální, že otázka výšky stromečku je jednou z nejdůležitějších otázek při jeho koupi.
Kromě potřeby vyměření si výšky stropu v místnosti, kde bude vánoční stromeček umístěn, je třeba vybrat si vhodný vánoční stromek i podle jeho šířky. Platí pravidlo, že čím je stromek vyšší, tím je i širší. Je trendem posledních let, že se do popředí dostávají právě vysoké vánoční stromky. Lidé s vysokými stropy v domácnostech, si chtějí obvykle koupit nejvyšší strom, jaký je možný. No častokrát tak dostanou vysoký, ale tenký strom. Při koupi je tedy třeba ověřit si i šířku stromečku a počet větviček na celém stromečku. Opravdu vysoký, ale velmi úzký stromeček není dobrou volbou, protože v prostoru se krása vánočního stromku ztrácí a kazí to celkový dojem z výzdoby.

TIP: Označte si na podlahu a na stěnu, kde bude vánoční stromek umístěn. To vám pomůže představit si, kolik místa stromeček spotřebuje a zda bude postačující pro daný prostor.

 
Jak se starat o živý vánoční stromek, aby dlouho vydržel?

Stromek zakoupený s předstihem je třeba skladovat na chladném a tmavším místě ve větší nádobě s vodou, klidně až ke spodním větvičkám. Ponecháme zabalený v síťi.

Doporučujeme odříznout malý špalíček kmínku zalepeného smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Uvidíte, že stromek s čerstvě provedeným řezem přijme přibližně 5 litrů vody a tak zůstane déle svěží.

Vánoční stromek neumisťujte na slunce nebo do blízkosti topení.

Až ho budete chtít připravit pro slavnostní chvíle, postavte ho a připevněte do stojanu a poté můžete odstranit balící síť. Vánoční stromek můžete také osprchovat a zbavit případných nečistot.

Pokud máte na vánoční stromek stojan s vodou, musí kůra stromku dosahovat až do vody. Nesmí se tedy ořezávat, protože stromek saje vodu pletivy pod kůrou.

Raději kupte větší stojan, než byste měli z kmene osekávat. To může způsobit rychlejší vysychání stromu. Pravidelně kontrolujte, zda má stromek vodu a nenechávejte příliš dlouho rozsvícené žárovky. Lehce způsobí vyschnutí jehličí.

Po Vánocích stromek ostříháme a spálíme v kamnech, zkompostujeme nebo odneseme na sběrné místo.

 
Pěstování vánočních stromků

Stromky se pěstují ze semene 2-4 roky ve školkách, potom se přesadí na plantáže, přičemž doba pěstování každého druhu je jiná.

Do výšky 180 cm naroste stromek ze semínka za:

 jedle kavkazská 10 – 15 let
 smrk pichlavý 10 – 13 let
 smrk ztepilý 9 – 10 let
 borovice černá 8 – 9 let
 borovice lesní 7 – 8 let

V průběhu pěstování se stromky každoročně hnojí, ošetřují proti plevelům a tvarují střihem a vyvazováním. Tyto činnosti jsou velice nákladné.
Po dobu pěstování na plantáži poskytují stromky úkryt drobnému ptactvu, broukům a jiným drobným živočichům. Také produkují životadárný kyslík, který naše civilizace značně spotřebovává.

 Udržitelný vánoční stromek

Kolem volby vánočního stromku je spousta mýtů. Na jedné straně jsou zbytečně pomlouvány ty řezané a na stranu druhou jsme naivní ohledně těch v květináčích. Umělé vánoční stromky nevoní, je to další zbytečný plast. Jsou často vyráběny v Číně. K výrobě jednoho umělého stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků po celou dobu jeho růstu.

Jak se dá pořídit řezaný vánoční stromek šetrný k přírodě?

1. Prořezávka z místních lesů

Při
zakládání nového lesa se sází sazeničky nahusto, aby kmeny rostly rovně vzhůru a stromy měly kvalitní dřevo. Stromky se během růstu musí prořezávat, aby měly prostor pro další růst.

2. Místní pěstitelé vánočních stromků

Jsou pole - plantáže, kde jsou stromky cíleně pěstovány jako vánoční. Tato plocha se chová jako mladý les včetně poskytnutí úkrytu divokým zvířatům, hnízdiště ptákům, broukům a jiným drobným živočichům..

3. Stromky v květináči

Stromek v květináči, aby opravdu fungoval musí být v nádobě pěstován už od sazeničky.
Pro přenesení dovnitř ho musíte alespoň 3 týdny postupně aklimatizovat - zvykat na pokojovou teplotu a poté totéž udělat při přemístění ven.
Po přemístění ven je třeba mu ochránit květináč jutou, nebo jiným ochranným materiálem a pokud je sucho, nezapomenout stromek zalévat.
Následně ho buď můžete vysadit do půdy na zahradě, nebo jinde, případně ho nechat v květináči, nádobu postupně zvětšovat a stromkem využít několik Vánoc, než bude stromek příliš velký.