Jak začít s chovem slepic?

Rady pro začátečníky

Mít každé ráno po ruce čerstvá domácí vejce je stále lákavější, chov slepic na zahradě přitom není až tak složitý. Pokud se chystáte začít, máme pro vás užitečné rady.

Stále víc majitelů domků se zahrádkou začíná chovat slepice. Pokud poskytneme slepicím lepší podmínky než drůbežárny, odmění se kvalitními vejci, jejichž cena neroste. Slepice jež si celé léto pochutnávají na trávě a běhají venku, snášejí vajíčka s lákavými sytě žlutými žloutky.

Pro mnohé z nás je důležitý i samotný fakt, že se mají dobře, což se o slepicích z klecových chovů, které se po celý život téměř nemohou hýbat a pařáty jim zarůstají mezi dráty, opravdu říci nedá. A samozřejmě, že i maso domácího kuřete či slepice chutná zcela jinak a je nesrovnatelně zdravější než "uměle" vyhnaná kuřata.

Zelený výběh pro šťastné slepice a dobré vejce. 

Mohou–li slepice celý den oždibovat trávu, která obsahuje betakaroten, mají vejce krásně tmavožluté žloutky v biokvalitě a čisté skořápky.

Stejně jako pro člověka je i pro drůbež zásadní, zda dobře jí a má dost pohybu. Pro jednu slípku bychom měli mít zhruba 20–30 m2 výběhu. Trochu méně určitě nevadí, ale klíčové je, aby byl výběh travnatý a slepice měly trávu k dispozici od jara do zimy. Pokud máme starý, pevně založený trávník, pak nápor několika kurů určitě vydrží, my nebudeme potřebovat vertikutátor a navíc bude náš „green“ průběžně hnojen. Jinak doporučuji menší zelené výběhy, které musíme střídat. Slepice jsou v hrabání hodně zdatné a z většiny zelených ploch zakrátko udělají hliněný mlat. 

Umístění

Kurník musí být suchý, měl by mít okno (pokud možno na jihovýchod) a možnost větrání, aby v něm v létě nebylo vedro. Pozor slepice stejně jako jiná zvířata nesnášejí průvan. Rozhodně kurník neumisťovat na celodenní slunce. Pokud chceme vajíčka i v zimě, je třeba zařídit v něm nějaké topení, aby teplota neklesala pod 10 °C.
Pokud se nám někdy bude zdát, že naše slípky málo snášejí, doporučuji se rozhlédnout. Občas se jim zalíbí jiné místo než hnízda a zanášejí (naše chyba, nikoliv jejich). 

Ochrana

Nejlepší ochranou proti lasičkám a kunám je zavírat slepice večer do kurníku a ráno je pouštět ven. Velmi praktická jsou v tomto případě také dvířka na automatické otevírání

Podestýlka

Pořídit si kvalitní kurník nestačí, budete do něj muset dát slepicím podestýlku, která se nachází na podlaze vedle snáškových hnízdech Podestýlku je nutné pravidelně vyměňovat. Jako podestýlka je ideální řezaná sláma. Vydrží dlouho suchá a má výborné absorpční vlastnosti a eliminuje zápach ze slepičinců. Můžete ještě vložit pár listí z ořešáku a zbavíte se veškerých parazitů. Pokud slámu nemůžete sehnat, postačí čisté dřevěné hobliny. Ty seženete v truhlárnách a nebo i lisované v chovatelských potřebách. Hobliny skvěle sají a jsou výbornou absorpční podestýlkou. Snášková hnízda mohou být ze stejného materiálu, který si zvolíte jako podestýlku. 

Údržba

Údržba a hygiena je důležitá. Minimálně 1 za měsíc vytřít dezinfekčním roztokem vnitřek kurníku. Snášková hnízda udržovat v suchu a čistotě, jen tak budete mít krásně čistá vajíčka a kurník nebude zapáchat

Co by nemělo chybět ve výběhu a v kurníku

Pro zdraví a pohodlí domácího chovu musí splňovat následující podmínky

  • čistá voda k pití
  • dostatek kvalitní potravy
  • bezpečí před dravci
  • možnost chodit, běhat a hrabat
  • hlína vhodná k popelení
  • úkryty před dravci
  • útulná hnízda na snášení vajec
  • hřady k sezení a spaní

Kurník poskytuje ochranu před predátory, tepelnou izolaci i soukromí na hnízdění. Proto je to naprosto nezbytná stavba. Nemusí být moc velký – v menším se v zimě lépe drží teplo. Zato by měl mít dobře zaizolované stěny.

Ve správném kurníku jsou také hřady, krmítko a nádoba s vodou, kterou každý den měníme. Aby měly slepice kam snášet, připravte jim hnízda vystlaná slámou. Z bezpečnostních důvodů je nechávejte vcházet speciální dírou ne o moc větší než jsou samy slepice. Vchod pro člověka otevírejte jen tehdy, když potřebujete vstoupit a sebrat vejce či provést údržbu.

Čím krmit slepice

Slepice je všežravec v tom smyslu, že se živí jak rostlinnou stravou, tak i hmyzem a žížalami. Není to však doslovný všežravec, který může zkonzumovat všechno.

V prvé řadě nikdy neobohacujte slepicím krmení následujícími věcmi

  • hnijící zbytky rostlinných či živočišných surovin a produktů
  • brambory – natě jsou jedovaté, hlízy těžko stravitelné
  • další jedovaté natě, např. rajčat, lilku, paprik…
  • čokoláda a další ryze lidská jídla
  • avokádo – smrtelně nebezpečné!
  • syrové maso – výživné, ale potenciálně nakažené chorobou/parazity
  • slané a mastné zbytky jídel

Slepice si na dvorku samy najdou hmyz, žížaly a trávu. Kromě toho jim poskytujte směs obilí, kde hlavní složkou je oves a pšenice. Slípky si moc rády pochutnají také na slupkách od zeleniny a ovoce. Občas můžeme doplňovat vitamíny a minerály. Z minerálů bychom měli myslet hlavně na vápník, který je nezbytný pro tvorbu vajec.

Pokud slepice jí vejce, která snáší, může to být nedostatkem vápníku – ale také ze strachu, ze stresu nebo z nudy.

Slepičí dobroty 

  • Škvarek- Levný pamlsek, který zajistí dostatek energie hlavně v letním i zimním období, kdy dochází vlivem teplot k poklesu snůšku. Nabízejte škvarky po malých částech slepicím přímo z ruky a nedávejte víc jak 2 x týdně, aby nedošlo k jejich nezdravému ztučnění.
  • Ovoce a zelenina-Hrabavá drůbež patří mezi všežravce, takže jistě neodmítne ani pamlsek v podobě salátové okurky, nakrouhané červené řepy, vodního melounu nebo popadaných jablek na zahradě. Ovoce a zelenina také navíc pro slepičky představuje vysoký zdroj vitamínů a minerálů, které jim pšenice ani zbytky z kuchyně rozhodně nedodají.
  • Červík- Pravda moc lákavě k snědku červ nevypadá, ale pro vaše dámy je výborným zdrojem bílkovin. Výhodou krmení červů spočívá v tom, že pokud seženete červíky sušené, můžete je nabízet přímo z ruky.

Jak vycvičit slepice

Slepice jsou jako malé děti. Mají svoji inteligenci. Musíte si je vychovat. Když si koupíte slepičky (nosnice), zavřete je na dva dny do kurníku (samozřejmě tak, aby měla co žrát a pít). V létě větrejte, ale ne průvan. Jsou překvapená z nového prostředí. Třetí den je vypusťte. Vrozená zvědavost jim nedá a opatrně se vypraví na průzkum výběhu. Za chvíli je uvidíte spokojeně si hrabat a popelit. Nedivte se, zatím znaly halu v uzavřeném chovu. Až se bude večer stmívat, vezměte si nějaký delší proutek a velmi pomalu a opatrně, se snažte slepice nasměrovat do kurníku. Hlavně žádný spěch a klid, jinak se začnou plašit a nic s tím nesvedete. Takto opakujte aspoň týden. Uvidíte, že při setmění půjdou dovnitř samy. Kdo to zanedbá začnou slepice zanášet, hřadovat na stromech, přelétat plot. Proti přelétání stačí přistřihnout letky (pera) na jedné straně. Pokud jsou nespokojené jsou agresivní a klovou se navzájem nebo rozklovají svá vejce. 

Zajímavosti o slepicích 

  • Věděli jste, že slepice vidí lépe než vy? Obecně se o slepicích tvrdí, že jsou barevně slepá a mají špatné vidění, ale ono tomu zdaleka tak není. Ve skutečnosti opravdu mají lepší zrak než jejich chovatelé. Lidé dokážou hlavně vnímat červenou, zelenou i modrou barvu. Jenže slepice umožňuje rozlišovat  další dvě světla navíc, a to fialové a ultrafialové světlo. V praxi to potom znamená, že kohout vidí východ slunce dřív než člověk, většinou asi tak o hodinu dříve. Na základě této vlastnosti pak dokáže také včas ráno zakokrhat.
  • Každá slepice dokáže produkovat až 30 jedinečných zvuků, které pak používá pro různé účely. Nejčastěji  smysly přichází na scénu, pokud potřebuji ochránit svá kuřata, dále k vyvolání poplachu v hejnu, na které právě útočí predátor nebo také při svolání ostatních členů hejna k obědu. Kohouti mají například různé druhy vokalizace, které varují jejich slepice před nově objevenými potravinami. 
  • Každá fotografie ideálního kurníku vám ukazuje minimálně dvě snášková hnízda, přičemž jedno hnízdo by mělo vystačit dvěma až čtyřma slepičkám. Je prokázáno, že i když  připravíte pět hnízd, vždy budou chtít usednout právě do toho, které je již obsazeno. Proč se tak děje není jasné, možná na tom není ani nic zvláštního, ale je i dost možné, že si  mezi sebou hnízda závidí a každý chce obsadit právě to nejvytíženější, bez ohledu na tom, že všechna hnízda jsou bezpochyby stejná.
  • Pokud chováte slepice na vlastním dvorku, jistě jste si všimli toho, že mají nutnost neustále do něčeho klovat, škrábat a někam běhat. Takovou ideální hračkou pro slepice ale i kohouty může být například:

    • Ovoce na provázku- Není nic jednoduššího, než vzít do ruky jablko nebo kouli hlávkového zelí, prostředkem protáhnout na provázek a zavěsit laskominu do kurníku nebo do výběhu tak, aby na ni svými zobáky dosáhly. O zábavu v podobě klování bude minimálně na dva dny postaráno.
    • Houpačka z prkna- Nebo také jakési bidélko, na které si slípka povyskočí. Prkno může být kulaté i ploché, obojí slepice hravě zvládne. Čím více slepic v chovu máte, tím více houpaček pro ně zajistěte, ať zbytečně mezi nimi nedochází k šarvátkám.
    • Zrcadlo- Starší, malinko rezavé zrcadlo rozhodně nepatří na skládku, tedy pokud na svém dvoře chováte hejno slepic. Zrcadlo umístěte do výběhu tak, aby se v něm při chůzi dobře viděly, nezapomeňte ho ale zajistit proti pádu, ne jedna slípka se do něj totiž pokusí klovnout zobákem, když zjistí, že tady pšenka nepokvete, dá pak pokoj a žádné nebezpečí nehrozí.